Beeldbewerking

Beeldbewerking bestaat als sinds de tijd dat mensen beelden maken. Het beeld is altijd een weergave van de werkelijkheid door de ogen van de maker. Het retoucheren van foto's bestaat dan ook al zolang met kan fotograferen, dat al rond de tijd van de "daguerreotypie" zij geweest. Alleen wordt het makkelijker. Wat niet wil zeggen dat iedereen het goed kan.

Kleinejan.org werkt al met Photoshop sinds versie 2.0, toen waren er nog geen Soft brushes, laat staan lagen of maskers. Wat dat betreft is beeldbewerking makkelijk geworden. Een gemiddeld document bevat al snel 20 tot 30 lagen soms zelfs meer.


Om tot een perfect beeld te komen is het nog steeds nodig een goede foto te hebben. Je kan veel aanpassen binnen Photoshop maar dat kost ook tijd. Een goed origineel is het halve werk.
 

Vaak kun je met een aantal simpele handelingen een dramatisch effect creëren. In de doka zou je gaan "doordrukken" of juist "tegenhouden". Binnen Photoshop kun je dit doen door bijvoorbeeld de "burn" tools te gebruiken. Het "soften" doe je niet met een Panty of soft glaasje, maar door bijvoorbeeld de donkere kleuren te selecteren, nieuwe laag aanmaken. Deze laag vullen met zwart en deze gaan vervagen.