ccd cleaning tutorial

Introductie CCD-cleaning manual

Een CCD schoonmaken is geen ingewikkelde klus, maar wel een secure. Je moet zorgvuldig te werk gaan en alles goed voorbereiden. Dan kan er niets mis gaan. Twijfel je of je het wel zelf kan, zoek dan hulp bij een fotozaak.

Van zelfsprekend neem ik geen verantwoordelijkheid voor enige schade die men aan apparatuur toe brengt door het gebruik van deze manual. Echter zijn dit de juiste stappen voor het schoonmaken van een CCD, die ook in de industrie wordt toegepast. Zorg ervoor dat je werkblad schoon is en ontdaan is van vuil (stof of as).

Deze manual mag je uitprinten, dupliceren, copieren of aanpassen, er rusten geen copy rights op. Het is puur een informatief document wat hulp kan bieden bij het schoonmaken van een CCD.Jan Enning | Kleinejan.org

 

Tools voor het schoonmaken

1 Eclipse: de vloeistof voor het schoonmaken van de CCD. Deze vloeistof laat geen residu achter en is daarom geschikt voor de CCD. Gebruik GEEN alcohol of andere middelen, hiermee kunt u de CCD beschadigen.

2 Sensor Swabs: om het vuil daarwerkelijk van uw sensor af te halen heb je deze Swabs nodig. Er zijn Swabs voor ieder camera type: Type 1;

Canon 1D,1-D Mark II, Type 2;Nikon D1/h/x, D100, D70, D50, D200, Canon D300, D350, D30, D10, Type 3; FullFrame camera's zoals Canon 5D, 1Ds. Let op: een swab mag u maar één keer gebruiken aan iedere kant, daarna gebruik je een nieuwe Swab.

3 Blaasbalg: het grove stof en de plastic kruimels van lensdop blazen we er uit het camera huis het een blaasbalg. Deze is tekoop bij de betere fotozaken of online te bestellen.

Let op: gebruik nooit een spuitbus met lucht of een andere producten uit een spuitbus. Hiermee kun je de CCD bevriezen de coating beschadigen of kristallen achter laten op de CCD

De CCD in een D-slr camera

Hier zie je een uitvergroting van een CCD uit een Nikon D70. Veel mensen denken dat als ze hun lens gewoon op de body laten zitten er nooit stof op de CCD kan komen want de CCD blijft afgesloten door de lens, Fout!

Lenzen rammelen altijd een beetje, overal zitten kleine spleetjes waardoor dat stofje toch in de body komt. Het nadeel van digitaal is ook dat er niets meer beweegt in een D-slr.Een analoge camera heeft nog een film die het stofje mee neemt bij het transporteren van de film en zo de body "redelijk" schoon houdt. Bij digitale fotografie beweegt er niets meer en blijft alles hangen in een statische omgeving en zal er altijd blijven zitten.

Stof op de CCD

Met het blote oog kun je bijna nooit de stofjes op een CCD zien. Maar als je een egaal wit vlak fotografeerd en je deze foto op de computer gaat bekijken zie je toch zwarte puntjes en streepjes, hiervoor moet je wel even goed uitvergroten. Maar als je camera nog nooit is schoongemaakt zitten ze er gegarandeerd op.

Sommige CCD's hebben ook wel eens een vlekje in het beeld. Die valt alleen op bij bepaalde kleuren of lichtomstandigheden. Hier is niets aan te doen. Dus ga niet hard poetsen op de CCD, maar retoucheer het even in photoshop, dat gaat veel sneller.

 

1. Lens van de camera

De juiste methode om de lens van een D-slr te halen is om de lens naar beneden te laten wijzen. De theorie is dat bij het demonteren er geen extra stof in het camera huis kan vallen, doordat de opening beneden zit.

1.1 Onjuiste methode.

Hierbij kan er extra stof en vuil in de camera komen. Laat de lens naar beneden wijzen en draai hem dan los.

2. Demonteer de lens

Haal de lens rustig van de body en zet de lens op de werktafel.

3. Schoonblazen van camerahuis

Om de eerste stofjes en vuiltje uit de body te halen blazen we een paar keer vanuit verschillende hoeken in het huis.

Hierna klappen we de spiegel van de camera op. (Mirror-Lock)

Als de spiegel omhoog zit blazen we weer vanuit verschillende hoeken in het camera huis.

 

4. Swab klaarmaken voor gebruik

We halen het juiste type Swab, in dit geval Type 2, uit de verpakking.

Let op: raak NOOIT met uw vingers de swab aan, mocht dit gebeuren gooi hem direct weg en pak een nieuwe

We doen 2 druppels Eclipse op de Swab aan het uiteinde.

Let op: komt er meer daar 2 druppels Eclipse op de Swab gooi hem direct weg en pak een nieuwe. De sensor zou anders te nat worden.

 

5. Swab van links naar rechts

We gaan nu de CCD schoonmaken door op de CCD van Links naar rechts te strijken met de Swab. Hierbij gebruiken we één zijkant van de Swab.

De swab past precies op de CCD, houdt de swab Verticaal

Let op: strijk maar één keer over de CCD in één richting, ga nooit "poetsen".

 

6. Swab van recht naar links

Nu beginnen we rechts van de CCD en strijken naar links.

Let op: Hierna gebruiken we de swab niet meer voor de CCD.

6. Lens bayonet

Bij het wisselen van lenzen en het gebruik van doppen op het bayonet komt er altijd wel iets van plastic en stof op de randen.

7. Lens bayonet schoonmaken

Dit stof kunnen we makkelijk weghalen met de Swab die niet meer bruikbaar is voor de CCD.

Poets nauwkeurig in de hoekjes van het bayonet.

 

8. Lens op de body zetten

Dit is de laatste stap. Hierna is het verstandig om weer een foto te maken van een egaal wit vlak en te kijken of al het stof is verdwenen. Zo niet herhaal dan alle stappen en gebruik nieuwe Swabs

Een CCD hoef je niet iedere dag schoon te maken, maar eens in de paar weken kan helemaal geen kwaad, als er tenminste stof op zit.

Downloads